4/01/2013

Magiczne ciasto w wersji kokosowej


Tym razem upiekłam magiczne ciasto w wersji kokosowej. Do mleka dodałam wiórki kokosowe, które wcześniej były zalane wódeczką, bo córka robiła na nich kokosówkę :-)

Magiczne ciasto w wersji kokosowej
Składniki:
4 jaja w temperaturze pokojowej
150 g cukru
1 łyżka wody
125 g rozpuszczonego masła
115 g przesianej mąki
1/2 litra letniego mleka
4 krople octu winnego białego
8 łyżek wiórków kokosowych
esencja waniliowa

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy z wiórkami kokosowymi. zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i 1 łyżką zimnej wody. Dodajemy do nich tłuszcz, mąkę i mleko z wiórkami  i esencję. Białka ubijamy z 4 kroplami octu na sztywną piane, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, szklaną formę 20 x 20 natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej masę i pieczemy przez około 60 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Podajemy dobrze schłodzone, posypane cukrem pudrem.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Magiczne ciasto z procentami :D To dopiero musiało smakować... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ! Dziś się przegryzło i jest rewelacyjne !

    OdpowiedzUsuń