4/12/2013

Jednodaniowy gulasz po węgiersku


Czasami przychodzi nam ochota na coś pikantnego, sycącego... Jakiś czas temu dostałam w prezencie oryginalną węgierską przyprawę gulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc padło hasło: do gara !

Jednodaniowy gulasz po węgiersku

Składniki:
50 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 marchewka pokrojona w pół plasterki
4 szklanki bulionu lub wody
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
5-6 łyżek suchego makarony risini
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
śmietana
sól, pieprz
mąka
olej, ew. smalec

Wykonanie:
Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem.
Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy koncentratem i  pozostałymi przyprawami, dodajemy śmietanę.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Uwielbiam węgierską kuchnię, mogłabym szamać bez końca i trzy razy dziennie. A najlepsze dania sa właśnie z oryginalnymi węgierskimi pastami i przyprawami :)
    Ten gulasz to musi być poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był i szybko zniknął :-)
      Past jeszcze nie testowałam, muszę spróbować.

      Usuń
  2. Jak ja się cieszę że załozyłas bloga:D nie mam głowy teraz na gotowanie ale zaczyna mi się chcieć, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Emuś, to dzięki Tobie :-). Niech Ci się chce, koniecznie !!!

    OdpowiedzUsuń