4/01/2013

Domowy majonez w ... słoiku

majonez-w-sloiku

Wypatrzyłam ten przepis na cincinie. W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń.

Domowy majonez w ... słoiku

Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności):
  • 1 całe jajo prosto z lodówki
  • 230 g oleju prosto z lodówki
  • 2 łyżko soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 2 szczypty soli (3-4 g)
  • 1/2 łyżeczki musztardy

Wykonanie:
Do zrobienia majonezu będzie nam potrzebny blender żyrafa i słoik.
Ważne ! Słoik, ja używam litrowego, nie może być za duży. Ważne jest, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie. 
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku w takiej kolejności jak wyżej. Końcówkę blendera wkładamy do słoika, tak aby dotykała dna. Włączamy blender na maksimum na 4-6 sekund i nie poruszamy nim. W tym czasie zobaczymy, że składniki powoli uzyskują konsystencję majonezu. Od tego momentu bardzo powili podnosimy końcówkę do góry. W naszym słoiku już pojawił się majonez, i żeby ujednolicić jego konsystencje poruszamy jeszcze końcówką blendera w dól i w górę.
Na koniec majonez przyprawiamy wedle gustu, można dodać więcej  musztardy, soli czy tez pieprzu.
Majonez można przechowywać w lodówce 14 dni.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Też robię majonez domowy, tzn nie ja a mój mąż :) Pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak się spróbuje, to nie chce się już kupować gotowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze Gatka spadłaś mi z nieba bo chciałam ostatnio z oliwy z oliwek zrobić a nie bardzo wiedziałam jak się do tego zabrać :D Super mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Emuś, nie wiem czy oliwa z oliwek nie będzie za intensywna w zapachu ? Ale spróbuj i mi koniecznie napisz :-)

    OdpowiedzUsuń