4/02/2013

Chleb na zakwasie z ziarnami


Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam,  do ziaren słonecznika dodałam siemię lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek.

Chleb na zakwasie z ziarnami

Składniki na zaczyn:
5 łyżek zakwasu
75 g wody
11o g maki pszennej chlebowej

Składniki na ciasto chlebowe:
800 g mąki pszennej chlebowej
75 g mąki żytniej 720
75 g maki pszennej razowej
600 g letniej wody
1.5 łyżki soli
120 g ziaren uprażonego słonecznika lub innych ziaren

Wykonanie:
Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przefermentowania na ok. 12  godzin w naczyniu przykrytym folia spożywczą.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy mikserem lub maszyną do chleba. Musi się nam utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
Następnie wkładamy do formy i odstawiamy na kolejne 4-5 godzin. Z tej proporcji wyjdą nam 2 keksówki. Gdy ciasto już wyrośnie delikatnie malujemy je mlekiem i posypujemy ziarnami.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, uprzednio spryskując go wodą. Pieczemy około 50 minut.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo przepełnione ziarenkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak chlebka na zakwasie bezcenny :-)

    OdpowiedzUsuń