Śledź w buraczkowej pierzynce

salatka-w-sloiku


Wiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Ta wersja bardzo przypadła nam do gustu. Można go też zrobić z dodatkiem konserwowych ogórków. Śledź w buraczkowej pierzynce pojawia się na naszym stole nie tylko z okazji świąt, ale także na Sylwestra czy na karnawałowy bal.


Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:




Śledź w buraczkowej pierzynce
Składniki:

  • ok 400 g filetów śledziowych a la matjas
  • duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze
  • 4 buraki upieczone w folii w piekarniku
  • śmietana 18%
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • koperek
  • sól 
  • pieprz


Wykonanie:
Śledzie kroimy  w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce.
W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły".




Komentarze

Prześlij komentarz