3/31/2013

Śledź w buraczkowej pierzynce


Wiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal.


Śledź w buraczkowej pierzynce

Składniki:
ok 400 g filetów śledziowych a la matjas
duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem
4 jaja ugotowane na twardo
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze
4 buraki upieczone w folii w piekarniku
śmietana 18%
2-3 łyżki majonezu
sok z cytryny
koperek
sól, pieprz

Wykonanie:
Śledzie kroimy  w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce.
W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły".




Print Friendly and PDF

2 komentarze: