3/19/2013

Sernik z ricotty


Sernik z ricotty


Po produkcji sera a la Korycińskiego zostało mi dużo serwatki, zrobiłam więc ricottę. Wynalazłam przepis na sernik z ricotty na ogrody babilonu, troszkę go zmodyfikowałam i oto co mi wyszło !



Składniki
Na spód:
200 g herbatników 
140 g masła
1/2 łyżeczki kardamonu 


Do masy serowej:
1000 g sera ricotta
1 małe opakowanie śmietanki kremówki 30 lub 36%
100 gr rozpuszczonego masła

1 łyżeczka esencji waniliowej
5 jajek
10 łyżek cukru
skórka z 1 cytryny
rodzynki (dowolnie)
skórka pomarańczowa 

Wykonanie:
Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem i kardamonem, wyłożyć nimi okrągłą formę o średnicy 25 cm. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na 15 minut, aż herbatniki będa lekko rumiane .
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ser,  wanilię, rodzynki,  skórkę z cytryny i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki.
Wyjąć gorąca formę z piekarnika i na podpieczone herbatniki delikatnie wylać serową masę i wyrównać. Formę wstawić ostrożnie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170° C i piec przez kolejne 40 minut.
Sernik studzić powoli w wyłączonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.




Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Na święta warto zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik jest delikatny, leciutki, prawie dietetyczny ;-)

    OdpowiedzUsuń