3/19/2013

Muffiny kokosowo-marchewkowe


 

Ten przepis na muffinki jest w rodzinie od lat. Przekazywany, modyfikowany w zależności od tego jakie składniki mamy akurat pod ręką. Przepis jest prosty, nie może się nie udać :-) Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki 
Smacznego !





     Muffiny kokosowo-marchewkowe


Składniki:
1 jabłko pokrojone w kosteczkę
½ szklanki orzechów włoskich
2 szklani. mąki
3 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru brązowego
¾ szklanki cukru białego
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka tartej marchwi
1 szklanka rodzynek
1 szklanka oleju


Przyprawy:
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilii.
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki soli
Ponieważ miałam dojrzałe banany do części muffinek powciskałam ich kawałki.






Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a  w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i ustawiamy na blaszce do pieczenia.
Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce, ubieramy w ozdobne osłonki i posypujemy cukrem pudrem



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz