Kasza jęczmienna z warzywami

kolorowa-kasza-na-patelni


Kasze, traktowane czasami po macoszemu, czasami w ogóle zapomniane, a przecież są takie zdrowe.  
Tym razem postanowiłam zrobić kaszę trochę inaczej, a la paella.
Oryginalny przepis zaczerpnięty gdzieś z sieci, ale troszkę go zmodyfikowałam, nie miałam pęczaku, dałam więc kaszę jęczmienną. Nie miałam pomidorków koktajlowych ani szafranu. Szafran zastąpiłam barwnikiem do ryżu, tzw. colorante. Myślę, że kurkuma też byłaby dobra, choć nie daje tak intensywnego koloru.
Danie to może być serwowane jako dodatek do mięs wszelakich albo samo.
 

Kasza jęczmienna z warzywami

Składniki: (4-6 porcji)
  • 1 czerwona cebula – pokrojona w piórka
  • 1 czerwona papryka – pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chilli – drobno posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mrożonego  groszku
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej (suchej)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • ok. 1/2 łyżeczki colorante, ew. kurkumy


Sposób wykonania:
Przed rozpoczęciem przygotowywania kaszy zagotować 1 litr wody. Posolić do smaku, ok. łyżeczki soli.
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i po kolei dodawać posiekaną cebulę, paprykę i chilli. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać kolejne składniki: przeciśnięte ząbki czosnku,  mrożony groszek i smażyć kolejne 2-3 minuty, zmniejszając trochę ogień. Jeśli warzywa wchłonęły całą oliwę, dolać 2 łyżki i wrzucić na patelnię kaszę. Smażyć mieszając, aby kasza pokryła się cienką warstwą oliwy, a składniki były równomiernie wymieszane.
Warzywa i kaszę zalać taką ilością wody z szafranem, aby sięgała około 1/2 cm ponad składniki. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień do małego i tak pozostawić kaszę do wolnego prużenia na 30-45 minut. Nie mieszać!
Jeśli w trakcie gotowania woda zostanie całkowicie włchonięta należy ja uzupełnić. Pamiętajmy też o tym, że jeśli zostanie nam odrobina płynu po wyłączeniu "ognia" (ja mam płytę ceramiczną), to i tak on się wchłonie całkowicie później. Sprawdzajmy również miękkość kaszy w czasie prużenia, jeśli będzie miękka nie musimy czekać do czasu podanego w przepisie.
Gotowe danie  pozostawmy pod przykryciem na 15 minut.

Smacznego !


Komentarze

  1. Gat, kasza to jedno z moich ulubionych potraw :) Niestety tylko moich w naszym domu. Z wielką przyjemnością wypróbuję przepis i czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewcia, ta kasza jest przepyszna. Serdecznie Ci ją polecam :-)
      Pracuję nad dalszym ciągiem ;-)

      Usuń
  2. Za kaszą nie przepadam bo moi domownicy na kaszę warczą , ale może w takim wydaniu chociaż jeden by się skusił :D Wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie spróbuj ! Moja młodsza polubiła kaszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła pyszna, bardzo ostra, ale smaczna. Dziś zrobię bez papryczki chilli, żeby dziecko także mogło spróbować :) Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i serdecznie zapraszam do zaglądania na bloga :-)

      Usuń

Prześlij komentarz