3/25/2013

Drobiowa pieczeń rzymska

plastry-pieczeni-na-salacie

Tym razem mojemu Ślubnemu znudziły się tradycyjne kotlety mielone i postanowił zrobić coś po swojemu. Wyszła piękna i smaczna pieczeń rzymska. Zachęcam innych ślubnych do wypróbowania :-)


Drobiowa pieczeń rzymska

Składniki:
750 g mielonego mięsa drobiowego
1 spora cebula
3 jaja świeże
3 jaja ugotowane na twardo
1 łyżka koperku ( u mnie mrożonego)
1/2 łyżeczki przyprawy piri-piri w płynie, można zastąpić chili
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
2-3 łyżki chłodnej wody
sól, pieprz

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy mielone mięso, jaja, wszystkie przyprawy i mieszamy.
Natłuszczamy i posypujem bułką tartą  keksówkę, wykładamy połowę mięsa, układamy jaja ugotowane na twardo i na to układamy resztę mięsa.


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy mięso przez godzinę w kąpieli wodnej. Po tym czasie pieczeń wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wchłoną się w mięso wszystkie soki powstałe w czasie pieczenia i mięso będzie wilgotne w środku.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz