3/23/2013

Ciasto marchewkowe

 


Po raz pierwszy ciasto marchewkowe upiekłam 2 lata temu, bez przekonania, szczerze powiedziawszy... Ale to była miłość od pierwszego wejrzenia :-). Piekę je teraz często, upominają się o nie moi goście, a poza tym robi się je szybko, łatwo i przyjemnie !
Przepis znalazłam w Wysokich obcasach, jest autorstwa Marty Gessler. Ja dodaję jeszcze kardamon i zmniejszyłam trochą ilość cukru.

Ciasto marchewkowe 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 4 jaja
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
 
Wykonanie:
Jaja dokładnie utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Powoli dodawać marchew, mąkę i olej. Następnie wszystkie przyprawy, delikatnie wymieszać.
Piec w natłuszczonej formie w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 
 

 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz